So, bebaru nih zaza berpuasa , so tetiba tringin nk makan nasi ayam.. so tanya la pak aji nih camna nk wat nasi ayam cara dia masak aritu.. salin punya salin.. balik umah apa gii.. cepat2 arr masuk opis..
Haaa… nih la hasilnya.. tadaaa…. Simple and easy.. mcm kacang putih kat dalam mulut.. sedap.. tasty.. semua cukup… Cuma ayam tu keras sket.. maybe sbb goreng lama kot.. so next time goreng kejap jaa lah ehh.. apa gii.. jom makannn…
nasi ayam nih mmg sonang baitu beb.. tak cuba rugii...
nih la ayam yang 'ter'goreng lama.. hitam bukan hangit yer kak long.. mak long.. sbb letak madu.. sifu tak cakap soh letak pun, sendirik yg cari pasal.. haa.. cengginih la hasilnya...
Bahan2 utk nasi:
3 1/2 pot beras (tak tau nk agak cara kilo, soriii)
2 helai daun pandan
2-3 sudu besar mentega
garam dan gula secukup rasa
air rebusan ayam
1 kiub pati ayam (sebatikan dengan sedikit air agar tidak berketul)
cara:
1. masukkan semua sekali dalam periuk, masak seperti biasa. (sukatan air rebusan ayam ikut sukatan masak nasi seperti biasa)
Bahan2 utk ayam:
1/2 kilo ayam- dibersihkan
kicap manis/ soya - secukupnya
lada hitam secukupnya - ditumbuk
gula - sikit jer (tabur atas ayam)
minyak utk menggoreng
cara2:
1. rebus ayam hingga empuk. asingkan ayam. (air rebusan digunakan utk masak nasi)
2. gaul semua bahan, dan goreng sekejap. (jgn terlalu lama, takut ayam jadi keras)
3. hidangkan dgn hiasan tomato, timun dan salad.
sambal nasi ayam:
bahan:
10 biji cili merah - buang biji dan bersihkan
garam dan gula secukup rasa
1-2 sudu cuka makan
cara:
1. blender cili, garam dan gula hingga hancur.
2. panaskan periuk, masak dgn api perlahan. masukkan cuka.
3. masak lagi hingga cili nampak berkilat. tutup api dan hidangkan.
psstt: kuah sup buat sendiri la eh.. tak tanya pulak kat pak aji cara dia buat camna..
selamat mencuba!
2 comments:
Amboi sedap nampak nasi ayam zaza nih...pandai nyer zaza masak memasak ni..kena menuntut dari zaza lah nnt.. :P
tak yah la nak menuntut min.. try jer.. jadii punya lah.. hehehe
Post a Comment