"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Friday, July 17, 2009

Sabah.. Negeri Di Bawah Bayu

salam...
arinih mH cuba lapangkan keja yg tak pernah nk kurang nih utk share ngan kwn2 citer2 masa mH g sabah mggu lepas.. antara xtvt kami sekeluarga....:

5/7/2009 - Ahad

kuar dari umah jam 8.00am sampai airport pukul 9.00am. tunggu flight jam 10.15am.. hujan renyai2.. masa naik flight naseb baik hanin tido.. kalu tak jakun la dia macam mama dia nih.. hehehe.. masa kat atas flight tu, pramugari dia (cun betui noo.. adeii.. syokk ja tgk depa) bagi briefing ttg alat kecemasan.. mH tgk la sampai ternganga.. hubby duk kuis-kuis lutut mH.. katanya "Jangan duk tgk sampai macam tuu.. satgi org gelak.. nampak sgt tak pernah naik flight.." (hehehe..memang tak pernah pun..tu yg jakun tuh!).. pastu hanin terjaga..waduhhh.. siap arrr.. dia tak gaduh sgt pown, cuma dia nmpk mcm rimas coz takleh nk membuaih.. ye laa, kalu atas keta buleh la dia nak pegi depan blakang, nih atas flight (air asia mmg sempit sket.. padan la ngan kos yg agak murah), mana buleh. seb baik kakak2 kat depan tu mau dukung hanin, diaorg amik hanin letak kat seat diaorg.. amboiii.. lawa sungguh prangai budak sorang nih!

kami sampai jam 1.15tgh.. siap amik beg segala alam pukui 2 gak laa.. amik cab terus g hotel.. letih tahap cipan.. lapor tahap gaban!.. then we all g makan kat restoren berhampiran ngan hotel tu.. apekenamanya pon dah lupa.. tak berminat la nk snap gambo2 nih.. letih punya pasai! mH, hubby and mak - kami makan nasi campor, adik mH makan nasi goreng pataya.. bayar siap2 b4 makan... rega semuanya.... RM 47.20... HAAAAAAA???!!!! memanggg TEERRRRRKEEZUUTTTTT!!!.. makkk aiiii.. mahainyaaa!! mH, hubby n mak makan nasi kosong separuh, sotong (sekor jer), ikan dan sayur.. berapa hengget ntah dia charge.. nasi goreng pataya rega RM 6.90 sepinggan... fuhhh!! mak nk makan pun terus jadi tak selera.. yer laa.. nih baru makan tghari.. mkn malam n bfast belum taw!.. apa kan daya.. terusss g balik rehat2..

kebetulan mH ader kawan yg tinggal kat Sabah.. En helmi namanya.. org Kedah, tp keja kat Sabah.. baruuuu jer kawen, wife dia ader kat semenanjung (juga kawan mH-depa dulu bercintun masa study la nih).. malam tu dia jemput kami kt hotel dan bawak kami pi makan.. as we all request nk makan seafood.. dia bwak kami pi makan kat satu restoren nih.. (pown tak hengat nama kedai tu.. dah tua mokcik nih kan).. unfortunately, kedai yg tepi laut nih mmg takder juai seafood.. huhuhu.. (mimpi jer la nk makan lobster kat sabah.. bubbye lobster &%#@..)... yang mH nk citer nih bukan pasai makanan.. haa.. sekali lagi pasai rega dia.. aduiiii.. tau brapa??? RM 80.60!!! Mahai Gilossss!! walhal kami oder Ikan Putih (tak pernah kenai pun ikan nih) masak steam, tomyam dan sayur kailan ikan masin.. Mak mH makan mee goreng (nama ja meee goreng seafood, tp hampess, takder mender sgt pown).. yg lain2 tu air kosong, limau panas and teh ais.. adusss.. kalu lagi 1 minggu mcm nih mmg kopakkk laa..


nih laa en helmie and his wife.. aziyah (org paya keladi nih) -
gambo kawen n masa deorg datang jejalan kat umah bulan lepas.

6/7/2009 - Isnin

Aiseyy.. lambat bangun bley terlepas subuh nih! hehehe.. mH jadi tak berapa nk reti ikut cara sana.. yer lah, kita kat sini kalu lambat bangun, 6.30am pun sempat lagi nk solat subuh.. kat sabah kalu time tuh dah cerah benderang org kedah kata.. pukui 6.00am dah abeh subuh.. Subuh masuk pukui 4.45 am.. kita kat sini time tuh kira bangun tahajjud laa.. hehehehe.. zohor pukui 12.30pm.. time nih aku duk ngadap keja gi taw!.. asaq pukui 3.30pm.. maghrib pukui 6.35pm.. huhuhu.. time nih duk kat dapoq g.. 7.50pm dah isya'... 7.50pm kalu mH kat umah mH baru duk kisah nk g mandi-manda siap2 nk solat..(kekadang tu terlambat gaks!).. mmg kena cepat la sbb kita kt semenanjung time mgt lain..

Lepas bfast, kami trus ke UMS selesaikan endaftaran adik mH nih. En helmi kita bagi pinjam keta.. alhamdulillah.. mudah sket la urusan kami nnti.. maklum la.. hujann.. kesian plak kat baby hanin nnti.. menjelang tngahari, mula la perut berkeroncong.. sudahhhh.. kat mana plak la kami nk makan pasnih.. kena siap plak laa fulusss pasnih! hehehe.. last2 amik jalan tgh, kami makan kat pizza Hut jer (serik plak nk makan nasi campur mcm semalam.. takut kena kapak lagik!).. pizza Hut kan rega standard punya.. hehehe..

pastu pi soping2 sket.. tak banyakk pun.. hanin duk merengek ngantukk.. hubby sempat beli gelang jer utk kawan2 tempat keja dia (yg dipesan shj).. dah namanya pun PERUT MELAYU nih dik noonnn... dia carik nasi jugakk!! makanan western nih mmg takleh pii lama.. herrm.. tunggu malam hubby ajak pi pasar fillipina... mulanya mH takmau pi.. malas laa.. duk ngadap makanan yang mahal2 kat sini.. tapi hubby duk tepon suruh turun jugak.. dia kata rugii kalu tak ikut dia ke pasar fillipina tu.. mmg takder pasar camtuh kat semnanjung.. eishh.. berat nih.. nampak gaya kena pii nih... hehehe.. aper lagik, mH ngan adik pun join hubby laa pi kat pasar fillipina tu.. Mak mH "Quarantine" bersama Hanin kat bilik.. (bukan saipa, anak daraku itu tido awal..)
Tuuudiaaaaa.... terkejuttt makcik tengokkkk!! sotong dan udang besaq lengan!!!.. eishhh.. mcm2 kedai, pilihan dan kerenah... pilihh jaa mana gerai mau dudukk... memangg ramai! kat pasar fillipina nih kebanyakkan org filipina muslim yg masak.. ader gak yg pakai seluaq pendek macam apek longsi tuh.. lelaki ngan rambut panjang ala2 samurai pun ader.. pilih jer.. so pusing punya pusing.. jumper la ngan gerai akak nih.. nmpak ok la.. bersih sket dari gerai2 yg lain.. plak tu akak nih bertutup gak kepala dia tuh.. kat gerai dia tak banyak pilihan mcm gerai lain, tapi memandangkan yg nih la yg bersih..mH tak ralat sgt punn..

mmg berbaloiii dan sedap.. kami amik ikan sekor, udang 6 ekor, chicken wing 12 ketul, nasi 3 bungkus.. semuanya RM 35 jerr.. dia bagi sambal lagik.. aduuiiiiii!!! sedappp siutttt!!.. kami makan malam tu dah pukul 10mlm.. mak yg dah terlelap bersama Hanin pun kembali cerah jer mata dia.. Mak kata sedap.. kalu tau la, takder la kami nk pi makan kat kedai sampai RM 80.00 tuh!.. mcm2 gelagat.. banyak org luar la kat situ.. jom layan gambo2 yg mH bawak balik dari Sabah nih..


haa.. omputeh pown aderr??


1. cili dan limau kat atas tu di makan bersama kuah sambal yg disediakan khas tau.. mmg best! 2. yg pakai baju biru tu kakaka yg jaga kedai tu.. sopan la sket kan bila dia bertutup kepala tuh.. 3. haaa perasan tak benda apa yg diselit ka rambut adik kita nih?? haa.. tu duit tau!.. deorg kelam kabut agaknya duit yg diterima main selak kat rambut jer...macam-macam kerenah kan?



apa kegunaan aku pown taktaw!

haa.. nih la menu yg kami oder..cedap.. suke3x...


tak terliur ker tgk udang tuh??? yang besar tu RM35.00/sekor

layan video nih.. nnti mH citer kat mana gamba nih diambil


kesimpulannya, memang best kalu pi tempat org.. buleh tgk ragam manusia di sana.. tapi nak selamat biaq ada "kaki" kat sana supaya tak kena "kapak" macam kami aritu.. huhuhuhu...

7 comments:

ibu_arifa said...

mahal sungguh makanan kat sabah yer. tak jadi plan nk g ber cuti kat sana.. ingt nk abg g jln2 sana gak tp...mau tension bila time mkn/bayar mkn tuh.

ibu_umairah said...

makan besar....best nyaaa!!!!nampak fresh makanan laut itu

zaza@mamaHanin said...

ibuarifa:
tak per min.. b4 pi tu survey dulu kat area mana murah.. mahal kat makanan tu aje.. tapi sayang la kalu takpi.. best tau tempat2 kat sana.. pikir2 semule ek.. hehehe

ibuumairah:
a'aaa.. memang makan besar.. sebab teruja ngan seafood dia yg murah tu.. muahahaha...

ainul02 said...

sebenarnya kak ada tmpt yg murah. kak cik cerita kat kawan kak cik dan wan , depa pun x percaya. sepatutnya kat situ bleh dapat murah. Mungkin sbb org luar. tu yg lepa katok sungguh2..huhu..xpa. nanti kak cik p dok sana kak cik survey. next time bleh buat trip famili day plak kat sana..hehe

tintamurabbi said...

memang kna jln ngn org sbh jugak bru dpt murah...lg satu, psr philipine ktne niyg byk ikn segar ni? nk jugak den carik...

zaza@mamaHanin said...

to ainul02:
ya kaa chik..??? huhuhu.. tak po lah.. dahnk berjalan sgt kan.. haa.. ambek koo... hehehe.. next time tu tak taw ler bila pulok weh.. habeh dah duit simpanan akak nih dek nonn wehh... sekelip mata beribu hilang.. hehehe

to tintamurabbi:
betul la.. rasanya kena jalan ngan org sabah.. kalu org semenanjung yg duk sabah pon blum tentu bleh bawa kita ke tempat murah kan.. hehe.. pandai lah aku nih komplen! erm.. pasar philipine tu dekat town KK depan ngan hotel D'Borneo..

niney said...

Haaaa!!mahai nye makan sampai RM80 hengget..ishh222 tak cayo den..makanan murah la kat sabah..especially seafood..tpt yg kak za makan tu mmg fames ngan seafood n mmg berbaloi..hari tu sempat bw cik abg g makan lobster..best!!

Related Posts with Thumbnails