mahap yer.. posing dari dalam periuk secara
langsung terus-menerus nih.. hehehe
hari nih mH nk kongsi la resepi rendang.. da lama duk tringin nk makan rendang taw!.. itu hari mH puase, tringinn sgt nk mkn rendang, time masak utk berbuka tu mH cuba la resepi sendiri, tup..tup.. jadi mcm masak lomak la pulok.. hehehe.. belasah jer la labuuu..
haa..tapi kali nih jadik taw!.. mH copy resepi dari MyR.. resepi dari kak junjs11.. sedapp.. thanks yer kak junjs.. mH bagi resepi nih kat member opis, dia try buat truss jadik.. mH pon tanpa buang masa mencuba jugak laa resepi nih.. nk resepi asal buleh salin kat sini.. resepi mH mmg dah di otter..
Bahan-bahan:
Ayam 1/2 ekor
Minyam masak
Santan (mH pakai 1 kotak kecil santan MS)
sehelai daun kunyit
5 helai daun limau purut
air secukupnya
kerisik
Bahan kisar:
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih
15 tangkai cili kering (direndam air panas dan dibasuh bersih)
3 biji buah keras
2 batang serai
3cm kunyit hidup
3cm halia
2 hiris lengkuas
1 cawan air
Cara memasak:
1. tumiskan bahan kisar bersama 4 sudu minyak masak. tunggu sekejap hingga pecah minyak dan naik bau.
2. masukkan ayam, sedikit air dan daun kunyit juga daun limau purut, masak sehingga air agak kering. masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa, kemudian kacau sebentar.
3. masukkan kerisik, dan tunggu hingga ayam masak dan rempah agak pekat (mengikut citarasa masing2).
4. sedia utk dihidangkan..
ps: mH buat resepi nih base on stock available.. tetapp sedap.. nk bagi rasa dan masakan wangi, buleh tumis rempah ratus 4 sekawan dulu : bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga.
No comments:
Post a Comment