Lepas balik kerja petang semalam, mH sempat sediakan minum petang untuk hubby… goreng pisang dan cendawan goreng.. simple tapi mengenyangkan. Seperti yang kita semua maklum, pisang mengandungi serat yang tinggi yang mampu membuat perut kita kenyang. Pisang yang kat umah mH ni diberi oleh maklong masa kami ziarah dia di Gurun, Kedah.
Bahan:-
Pisang Awak (mH masak pisang awak batu)
2 1/2 cawan tepung
2 sudu besar planta
1 sudu teh gula
¾ sudu teh garam
1 sudu besar minyak masak ** (untuk bancuhan)
½ sudu teh air kapur
¼ cawan air panas
½ cawan air (untuk bancuhan)
Minyak untuk menggoreng
Cara Memasak:-
1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk dan seroikan dengan planta. (Ramas planta dan tepung di hujung jari).
2. Masukkan garam, gula, **minyak masak dan air kapur, gaul hingga rata.
3. Masukkan sedikit air panas, gaul lagi. Kemudian campurkan air sejuk dan gaul sehingga tepung menjadi pekat dan sesuai untuk dicelup pisang. panaskan minyak untuk menggoreng di dalam kuali.
4. Celup pisang dan goreng hingga kekuningan.
5. Toskan Minyak dan siap untuk dihidangkan.
Senangkan… adunan tepung ni juga sesuai untuk menggoreng cendawan, isi buah cempedak, buah sukun dan lain-lain. Resepi ni mH amik dari mak mertua mH. Rangup, garing memang umpphhh…. (pernah sekali Teh Siti letak bijan sikit dalam pisang goreng tu.. pun sedap jugak). Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment