Resepi ni mH amik dari dapur kakak ipar mH, Dr Fauziah masa kami sekeluarga pergi bercuti di rumah beliau di UIAM Gombak. Rasanya sedap, pedas-pedas gitu…thanx yer Chik.. nanti boleh kongsi resepi baru lagi.
Bahan-bahan:-
½ kilo daging kambing (boleh jugak letak daging lembu)
2 biji bawang besar (dimayang halus)
2 biji tomato (dipotong dadu)
2 biji ubi kentang (dipotong)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil ketumbar (boleh jugak guna serbuk ketumbar)
3 sudu besar rempah kari daging / rempah samah (boleh didapati di kedai mamak)
2 sudu besar serbuk cili (boleh jugak letak cili kering yang dimesin)
1 biji cili merah (dipotong serong)
4 sudu besar planta / marjerin (untuk menumis)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 cawan air
Cara-cara:-
1. Panaskan periuk bersama planta / marjerin.
2. Tumiskan bawang besar sehingga naik bau kemudian masukkan ubi kentang. Goreng sehingga ubi agak-agak empuk.
3. Masukkan rempah kari dan serbuk cili, kacau sehingga pecah minyak.
masukkan pula jintan manis dan ketumbar, kacau lagi.
4. Bila dah naik bau, masukkan daging kambing dan sedikit air.
biarkan sehingga daging masak.
5. Apabila daging dah mula empuk masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Biarkan seketika sehingga kuah agak pekat, tutup api.. sedia untuk dimakan bersama nasi putih.
Selamat mencuba...
p/s: sayur tu tetiba posing dalam bekas lain.. tak sempat nak tukar pinggan.. hehehe...
No comments:
Post a Comment