"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Tuesday, June 29, 2010

Knowledge : Blighted Ovum

kredit : google

Salam..

Anak adalah anugerah dari Allah yang tidak ternilai.. kehadirannya adalah penyeri di dalam setiap rumahtangga. Zaza terpanggil untuk berkongsi sedikit ilmu tentang ilmu kehamilan ni bila singgah di rakan blogger baru zaza sekejap tadi, Anis. Bukan sebab g belaja, tapi sebab dah melalui proses/ pengalaman baru yang mungkin tak ramai yang tahu.

Beliau baru saja kehilangan kandungan kedua beliau pertengahan Jun yang lalu. Bagi sesetengah orang, mengalami keguguran mungkin satu perkara biasa, tetapi bagi yang memang berkehendak dengannya pasti ia suatu perkara yang amat memilukan.

Zaza telah mengalami 2 kali keguguran yang mana kali pertama, zaza terpaksa melalui proses DnC manakala keguguran kedua – Blighted Ovum- (yang jarang2 kita dengari) , zaza tak perlu lalui proses DnC tersebut, it comes out naturally like monthly period (but in different quantity).

Zaza sedih sangat.. but itulah.. bak kata mak zaza, tu sume bukan hak kita.. takder satu pun kat dunia nih hak kita.. kita ajer duk syok sendiri konon2 kita ader itu.. dan ini.. Allah pinjamkan sume itu kerana dia Kasihkan kita.. kalu Dia ambil pun, Dia akan ganti.. lagipun yang diambil pun HAK-NYA.. bukan hak kita.. Ya Allah, terima kasih kerana kurniakan ibu yang begitu Redho terhadap ujian2 untuknya dan anak2nya..

BLIGHTED OVUM..

Ia dikenali sebagai “anembryonic Pregnancy”, berlaku ketika persenyawaan berlaku di dalam rahim dan membentuk karung (sac), tetapi proses perkembangan embrio tidak berlaku. Blighted Ovum biasanya terjadi pada kandungan trimester pertama dan mgkin ketika wanita itu sendiri belum menyedari bahawa dirinya hamil. Keguguran secara natural/ semulajadi akan berlaku sekiranya abnormality kromosom berlaku pada kadar yang tinggi.

Bagaimana ingin mengesan sekiranya ia (Blighted Ovum) terjadi pada kita?

Ia biasanya terjadi pada kandungan yang terlalu awal. Seseorang wanita akan mengalami tanda2 hamil seperti biasa like alahan, lewat period dan positif ujian kehamilan. Namun, mereka kekadang akan didekati oleh gangguan2 kecil seperti rasa kejang perut atau bleeding. Ini kerana, tindakan kimia dalam badan yang akan menolak ovum itu keluar seperti period namun kuantitinya agak banyak dari biasa.
Namun kebanyakkan wanita jarang/lambat menyedari hakikat ini kerana kadar hormone (hCG) dalam badan mereka masih ada. Karung akan membesar tanpa embrio di dalamnya (for a short time) dan ini akan supported by hormone2 tadi. Masa nih mmg wanita akan rasakan yang kandungan masih ada dan selamat sehinggalah ujian ultrasound/ scanning test dibuat. Masa nih keputusan akan menunjukkan karung itu membesar tetapi kosong atau rahim itu sendiri yang kosong.

Punca2 Blighted Ovum?

Pakar ada bagitahu zaza, semua wanita hamil adalah terdedah kepada 70% risiko keguguran dan kes Blighted Ovum ini pula terjadi adalah disebabkan masalah pembentukan kromosom. Kegagalan ini mungkin disebabkan abnormality pembahagian sel atau telur or sperma yang kurang berkualiti.

Perlukah DnC atau Tunggu Ianya Gugur Secara Natural?

Ia bergantung kepada individu itu sendiri. Kebanyakkan doctor tak recommend DnC sebab tisu2 itu terlalu halus dan kecil berbanding dengan prosedur DnC yang biasanya berhadapan dengan risiko tertentu. Berbincanglah dengan doctor anda.

Bolehkah ia dicegah?

Wallahu’alam.. setakat sekarang, banyak kajian mengatakan ia tidak boleh dicegah! Seeloknya pasangan membuat peperiksaan genetic sekiranya kehilangan kandungan pada trimester pertama terjadi berulangkali. Biasanya doctor akan menasihati pasangan agar tunggu 1-3 bulan regular menstrual cycles utk kandungan berikutnya.


more info @ google..

No comments:

Related Posts with Thumbnails