"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Wednesday, February 24, 2010

cukupkah syukurku padaMu

salam...
zaza terdetik nk berkongsi sedikit cerita yang telah menyentuh hati zaza.. sekali lagi menginsafi segala rahmat dariNya.. rezeki dan sayangnya Allah pada kami sekeluarga..
a few weeks ago, zaza kena buat OT, so balik pun dah agak petang.. dek kerana letih, zaza mintak permission ngan hubby xmau masak on that day.. so, the best way, cari fastfood restaurant jer lah kan.. sbb lapo sgt.. hehehe.. (teringinn sama yang betulnya...)
so, since my baby was sleeping, my hubby mintak zaza jer yg pergi belikan. ikut apa yang zaza teringin nk makan.. so, bila tgh que-up, kat depan zaza ader la sorang pak cik nih.. dah agak tua, lingkungan 60-an gitu.. bila sampai turn dia ajer..

staf kfc : selamat petang pakcik, pakcik nk bungkus atau makan sini?
pakcik : nak bungkus
staf kfc : pakcik nk order apa?
pak cik : ayam ja..
staf kfc : ayam saja? yang lain xmau yer pak cik.. berapa ketul pakcik nk?
pakcik : emm.. pakcik nk beli 4 ketul (sambil duk belek duit dalam genggaman dia.. zaza nmpak dia ada RM13.00- 1 keping RM10, 3 keping RM1)
staf kfc : maaf pakcik, 4 ketul kita xjual, ada 3 ketul, 5 ketul atau 9 ketul...
pakcik : emmm.. pakcik nk 4 ketul, x boleh no.. xpa laa.. bagi pakcik 3 ketul la..
staf kfc : ok yang tu jer yer pak cik.. lain2 ada lagi?
pakcik : emm.. xdak dah.. (sambil duk belek2 lagi duit dalam genggaman dia)
staf kfc : semua RM 9.80 pakcik..
masa tu bergenang air mata zaza.. mungkin pakcik tu xcukup duit agaknya, dia takut terlebih beli dari duit yang ada dalam tangan dia.. agaknya mungkin ada cucu2 kat umah yg tringin nk makan kot.. tapi xmampu beli banyak.. nak beli 5 ketul takut duit xcukup.. jalan terbaik lebih baik ambil 3 ketul jer..
zaza nyaris2 nak bgtau staf kfc tu bagii jer kat pakcik tu 5 ketul.. tak per, zaza bayarkan.. dalam tangan zaza ada RM50, sedangkan pakcik tu ada RM13.. herm.. kalu zaza bayarkan untuk pakcik tu pun, duit zaza masih berbaki.. kesian sgt tgk pakcik tu... tapi segan la pulak.. takut2 pakcik tu ingat zaza mengejek dia plak.. 'macam la aku tak da duit nk makan sampai org lain perlu bayarkan...'.. eishh.. mcm2 bermain di fikiran nih.. so.. zaza dengan terkedu kat situ terus tak kata apa2 pada staf kfc tu..
herm.. Ya Allah.. syukurrr sgt.. sbb murahkan rezki zaza sekeluarga.. kami bukannya org senang.. tapi kehidupan kami 3 beranak cukup selesa.. rasa tringin nk makan apa2 mampu beli dan dapatkan.. kekadang rasa duit tak berapa cukup pun.. masih lagi mampu untuk makan... cuba fikirkan org lain yang teringin nak makan sedap2 mcm kita tapi tak dapat nk beli sbb tak da duit... lagi sedih kalu permintaan itu datang dari seorang anak kecil yang mungkin yatim piatu.. entah siapa la yang akan penuhi permintaan kecil anak itu kan??? wallahu'alam....

9 comments:

Ummi said...

Salam Zaza, bagus Zaza masukkan entry kali ni..buat renungan dan jadi peringatan kita bersama ttg rencah kehidupan, selain selalu kita merencah bahan2 masakan kat dapur, kita kena selalu mengingati rencah kehidupan orang lain jugak, x sama dengan resepi kita makan kan..? Mungkin orang lain ternganga lapar di waktu kita menyuapkan makanan..insafi diri kita..Memang akak pun selalu cakap dgn hb, "Bang anak kita 3 orang masuk U, duit kita banyak tu jugak kan..tapi alhamdulillah x penah mintak or pinjam duit orang lg la bila anak2 nak sekolah/msuk U kan bang". Alhamdulillah, wpun kita x kaya, tp kita menabung dan ada duit bila nak digunakan wpun x berapa cukup gak...Ya la, duit mmg xkan penah cukup2 pun, lg kaya lg x cukup..kaya ni perkara subjektif kan. Ada orang dia rasa dia dah cukup kaya, ada orang dia rasa dia susah sangat....pada akak, sihat tubuh badan tu la kekayaan sebenarnya kan.

Ya lah, perbelanjaan makin bertambah bila anak2 makin besar. Contohnya, dulu beli kain 2 1/2 meter dah boleh sepasang bju kurung seorang anak perempuan, now dah kena beli 4 meter/4 ela setiap sorang..upah bju kanak2 dh tukar jd upah dewasa, dulu anak2 pakai bedak Pureen, Baby Johnson je dari muka sampai ke badan, now bedak muka, pencuci muka, toner, bedak badan, itu ini semua dah mcm kita. Belum lagi masuk bab2 keperluan dalaman lg tuh..aihhh. Yang perempuan cara perempuannya, yang lelaki pun ada caranya, dulu pakai seluar kenit ikut kita beli jek, now x pakai yg tu, nk Boxer la pulak, akak pun baru ni la tau mende alah tu..ekekee, igt mat saleh je pakai. Skrg budak2 lelaki remaja mmg pkai tu ler..satu2 harga RM10 ke atas ler sehelai..hadoiii mak! Sabor je ler..

Apapun, pengorbanan dan belanja akak berpada2 jugak, still under control dan anak2 faham..mak bapak diaorg ni bkn senang dan belum kaya2 lgk..hehe. Xpalah, rasanya gaji akak n hb still berkat, still cukup belanja family, bg kat parents dan dpt tolong2 adik beradik sikit2 bila ada yang susah...sesekali boleh gak makan angin wpun bukan di luar negara..alhamdulilla sangat2!!

Ha, panjang akak melalut, amik nak..itulah realiti kehidupan kan Zaza, tanpa cabaran dan dugaan kita xkan matang dan xkan sedar jika x diduga...Kadang2 orang sekeliling mcm pakcik td lah yg membuka minda kita dan menginsafkan kita...
Allahua'lam bissawaaab..

Mrs. Adz said...

sedih baca n3 ni..memang bersyukur dengan pe yang kita ade..tidak la kaya mana,tapi cukup untuk memberikan penghidupan yang selesa untuk anak kita..syukur..

ibu_arifa said...

cam nk menangis jer rasa bc citer zaza ni..
insaf jap rasa..alhamdulillah..min pun bersyukur dgn apa yg kami ada skrg..alhamdulillah

zaza@mamaHanin said...

ummi:
salam k.ummi.. thanx 4 sharing.. sharing is caring.. kan?? komen akak nih ader gak zaza kutip sbg pedoman di masa akan datang.. tabiat menabung dan berjimat cermat.. maklumlah, zaza pn dah ada anak.. banyak preparation kena buat sblm hari menjelang tua.. alhamdulillah, suami zaza mmg jenis alert untuk menabung, berbeza dgn wife dia nih.. hehehe..
btw, tq so much akak.. zaza amik nasihat nih sbb akak lebih dahulu makan garam dari zaza.. mmg SESUAIIII sgt zaza pggil akak dengan gelaran 'SIFU' nih.. hehehe... muahh!

zaza@mamaHanin said...

mrs. Adz:
betul tu mrs. Adz.. sesekali kena jugak pndang bawah agar kita x terjatuh sbg hambaNya yang tidak bersyukur.. naudzubillah...
btw, tq mrs. Adz..

zaza@mamaHanin said...

ibu_arifa:
that's it min.. alhamdulilah dgn pemberian rezkiNya pada kita... ada makan pakai yang cukup, tubuh badan yang sihat, dan keluarga yang bahagia... alhamdulilah

10 said...

sedih arr citer ni... tu la kekadang ada cstmer dok mai kedai... dok merungut brg mahal la, apa la... kesian jugak...

syukur sgt dgn rezeki yg Allh beri... alhamdulillah...

aYu said...

tersentuh...

日月神教-任我行 said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情

Related Posts with Thumbnails