"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Monday, January 25, 2010

Nasi Minyak Lobak Merah

Salam rindu-rinduan pada kawan2 semua..

last week zaza tak sempat nk hupdate sbb attend bengkel ISO (Itu Susah Ooo a.k.a Ikut Suka Orang.. etc..).. audit dalaman akan dijalankan pada awal bulan 2 seterusnya dari SIRIM.. huhuhu.. mmg takut.. tapi tu lah caranya nk menguji sejauh mana efektif dan efisyennya kerja2 seharian kita.. ecewahhhh.. macam org SIRIM laks!

so.. nak tak nak terpaksa lah zaza update resepi yang last week punya ke minggu nih.. dah jadi resepi basi pun.. dah siap 'diproses' pun! hahaha.. ye laa... dah seminggu pun ko...takkan duk 'simpan' lagi kot!!

yang nih spesel utk cik abang sayanggg.. (muah!).. asik komplen lama dah bini dia tak masuk dapoq.. ye laa.. asyik balik keja lambatt jer, kang malam dah letih2 mula lah nk menagmpuj cik abang ajak makan kat luaq.. hehehe...

ni resepi sendiri.. resepi nasi minyak biasa ja.. cuma ditambah lobak dan petua2 org lama agar nasi lembut dan tak pecah.. tapi zaza guna beras biasa (bukan basmati), mmg tak berapa nk menjadi la.. bukan tak jadi pasai pa, cuma beras dia ada yang patah. sedappp tu tetapppp sedapppp... hanin makan sambil tgk ceplos lagi tuh! hahaha... jom layannn...

atas: makan bersama sambal daging, ikan bilis, telur dan kacang goreng
bawah: kena pandai agak air tu supaya tak mentah atau terlembik sgt...


PETUA ORG LAMA:
  • basuh beras terlebih dahulu dan toskan sehingga betul2 kering.
  • sebelum masukkan beras, pastikan air/ rempah betul2 panas dan mendidih supaya beras tak patah.
  • sekiranya nasi agak mentah, letakkan satu cawan berisi air kosong di tengah2 nasi yang sedang dimasak. -masak dengan api yang kecil.

No comments:

Related Posts with Thumbnails