"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Friday, October 30, 2009

Kembong Masak Asam

-pesal laa kamera aku nih, wat hal lak..tgk..gambo tak brapa cun laa-


salam semua..
dah lama tekak nih tringin nk makan masakan simple camnih.. tp en hubby tak brapa kena ngan selera dia la pulak..dulu rajin gak makan masakan mcm nih masa dlm pantang. tgk.. ader halia, serai dan lada, bagus utk buang angin segala. takper.. zaza masak jer lauk kegemaran en hubby.. 'KARI', then zaza buatkan lah apa2 yg tekak nih nk makan utk diri sendiri.. kan..?? fair and square..
nih namanya masak asam.. ala.. kat kedai.. pasar malam.. bnyk org juai.. tp biasanya nmpak deorg buat ikan tongkol or ikan senangin. memandangkan stok mmg takder mende tu semua zaza guna la ikan yg suka sakit perut... 'ikan kembung'... hehehe... tambahan plak hubby baru beli, fresh lagi isinya.. manis.. jom skodeng resepi laks..
bahan2:
5-6 ekor ikan kembung - digoreng bersama garam dan kunyit
1sb herba campur
1 tangkai daun kari
1 biji bawang besar - dibelah 4
1 batang serai - dipotong serong
1 inci halia - dipotong memanjang
1/2 sk lada biji - (zaza tak letak)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 biji lobak merah - dipotong memanjang (ikut saiz)
garam dan gula secukup rasa
3sb minyak utk menumis
cara2:
1. panaskan minyak dalam kuali, tumis herba campur, daun kari, serai, halia dan lada.
2. setelah naik wangi, masukkan air asam jawa dan tunggu hingga mendidih.
3. Masukkan lobak merah, masak sebentar.
4. Masukkan pula air, garam dan gula secukup rasa. tunggu mendidih sekejap.
5. akhir sekali, masukkan bawang besar. bila masak, tuangkan saja di atas ikan yang telah digoreng tadi. Siap utk dihidangkan.

No comments:

Related Posts with Thumbnails