"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Wednesday, August 5, 2009

Rendang Udang



salam..
semalam mH puasa.. kebetulan ader discussion plak kat opis.. terpaksa balik lambat.. mata nih duk ghelinggg ja kat jam tangan.. adeiii.. camna nih.. barang basah semua tak rendam g.. nnti nk masak jadik lambat plak.. herm... sampai umah jam 630pm.. wat keja macam katun laa.. sambil rendam udang dan ikan, sambil tu la acara potong memotong cili dan bawang berjalan.. haa.. nih nk share nih.. resepi kalut2... sempat gak mH wat Rendang Udang.. resepi dari kak Fida kat MyR.. da lama salin resepi nih tapi asik tak sempat nk wat.. duk wat masakan lain.. so semalam aper gik.. projekk onn..
eishhh.. nak citernya.. memanggg sedappp.. meletuppp beb! mH makan bertambah la masa berbuka.. dengan wanginya.. semua cukup rasa... mH buat kuah rendang tu biar banyak sbb hub suka makan nasi yg kuah berpalut pada nasi. cuba la buat kawan-kawan.. pasti suami sayangg.. hehehe.. resepi kat bawah ek, mohon C&P yer kak fida.. muahhh.. lebiuuu laa...

Bahan-bahan ( 5-6 orang )** mH buat separuh dari resipi asal

1 kilo udang harimau - bersihkan dan toskan (mH guna udang sederhana besao)
1 senduk cili kisar (mH guna cili boh ajer)
1 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
2 hiris halia *
4 sb serbuk rempah kari
2 batang serai - dititik

2-3 helai daun limau purut (*yg nih mH tambah)
2 lembar daun kari - dipetik2
1 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa (mH guna santan kotak ajer)

3 sb penuh kerisik
garam dan gula secukup rasa
1 kpg asam gelugur atau sedikit air asam jawa
minyak utk menumis

Cara-cara:

Kisar bahan2 yg bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.
Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan campuran bahan kisar,serai dan daun kari hingga wangi.
Masukkan santan,garam,gula,asam dan kerisik,gaul rata,tambah sedikit air dan masak mendidih.Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.Matikan api dan siap utk disajikan

No comments:

Related Posts with Thumbnails