"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Wednesday, August 5, 2009

Ikan Sardin Selinsing


ok.. yang nih pun menu berbuka semalam.. resepi asal ikan keli yer puan-puan.. tapi memandangkan mH nih memang tak tertelan ikan keli nih, mH buat laa ikan sardin a.k.a ikan curut (nih bhs utara taw!).. sonang baitu weh.. nk macam masak berlado jugakk.. tapi tak taw la saipa namanya selinsing.. menu masakan perak dari majalah RASA tahun lepas.. jom salin.. (mH bagi resepi yang mH buat yer)

bahan-bahan:

5-6 ekor ikan sardin - digoreng bersama garam dan kunyit (mH beli saiz kecil ajer)
5 biji cili padi*
1 biji cili merah*
secubit belacan*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih* *dikisar (jgn terlalu halus)
sedikit air
2 sb air asam
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis

cara-cara:

1. panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan kisar.
2. apabila agak kering, masukkan sedikit air dan tunggu hingga mendidih seketika.
3. masukkan air asam, garan dan gula secukup rasa.
4. biar seketika, bila mendidih boleh la dicurah di atas ikan yang telah digoreng tadi.

3 comments:

Anonymous said...

Kite panggil ikan selayang jer... hehehe

zaza@mamaHanin said...

to blogresipi:
a'aa la.. hehehe..mH nih mmg jakun bab2 ikan nih, kalu pi market en hubby yg duk pilih ikan, mH nengok ajer.. hehehe..

::ainbutterfly~ said...

thanks akak..cari2 kt google resipi ikan sardin ni jumpe blog ni..terus cube.. =)

Related Posts with Thumbnails