"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Wednesday, May 20, 2009

Ikan Jaket @ Ikan Cencaru

haaa.. nih namanya ikan cencaru.. kalu zaman study dulu kami panggil ikan jaket.. mmg dia pakai jaket pun..pasai tu kulit dia kerass..muahahaha...

nih saja nk try resepi baru dari my fren, mami Hasnah.. takmau renyah2 nk sumbat kat belakang dia kita tuang jer atas ikan nih.. tutup segala KESEKSIAN ikan nih sbb dibelah belakangnya.. kekekeke..

asalnya nk buat ikan cencaru sumbat (sambal), tapi try resepi nih best gak.. blend jer semua bahan2 ni ; cili hidup, belacan, bwang besor, bwg putih, garam gula secukup rasa. then tumiskan bahan2 yg diblend tadi, tambahkan pula 1-2 keping asam keping... cik abang I mmg layann laa.. sedapp katanya.. sbelom tu..ikan jaket nih perlulah digoreng sehingga betul2 garing, then tuangkan bahan tumis tadi kat atas ikan cencaru goreng tu.. mmm... sedapp.. budak2 pun boleh layan coz tak pedas sgt.. jom try!!

2 comments:

niza said...

ingt lu zaman blajar...dok pgl ikan jaket...hehehee...wahh terliur la...harus weekend ni ku cuba...hikhik...

mamaHanin said...

cuba lah niza..nk kasi pedas..masukkan sket cabai melaka (cili padi).. ikut tahap pedah kita nak.. sedappp..
psstt: kat uitm nih la yg femes kan niza???

Related Posts with Thumbnails