"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Friday, January 30, 2009

Chicken in Oyster Sauce

semalam mH berpuasa... excited nak masak, tapi tak tau nak masak apa.. cuba jalan-jalan kat dapur kak ummi.. ermh.. mH berselera sgt tengok masakan dia tu.. jadi mH cuba-cuba lah masak.. uurmmmmm.. hubby kata sedap..leh buat lagi pasnih..kepada sesiapa yang nak try masakan simple dan sedap nih.. pakat2 salin lah resepi nih k.. to kak ummi... thanx so much... terima kasih daun keladi, ada resepi baru nanti jgn lupa kongsi lagi...mH kopipes jer nih bahan2nye yer.. maleh nak salin2 lagi dah.. full used teknology IT yang ada.. hehehe...


Bahan:-
1/2 ekor ayam (potong kecil/buang kulit dan tulang)
1/2 cawan tepong jagung
3 tangkai cili kering
4 keping hirisan halia muda
4 sudubesar sos tiram
1 sudu teh gula
3 sudu besar kicap manis
1 cawan air
1/2 biji bawang besar (dihiris)
Minyak sayuran (untuk menggoreng) Gajus 1 genggam (yang ni mH tambah atas selera sendiri)
Cara Memasak:-
Gaulkan ayam dengan tepong jagung hingga bersalut dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
Tinggalkan 3 sudu besar minyak didalam kuali dan tumis halia, gajus dan cili kering hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, kicap, gula dan air kemudian renehkan hingga menjadi kuah yang pekat.
Masukkan ayam dan hirisan bawang, gaul sebati. Hidangkan bersama nasi putih.

haa... senangkan..???

No comments:

Related Posts with Thumbnails