"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Friday, August 13, 2010

Jemput-jemput Betik

jeng..jeng..jeng....

ok guys.. nih BUKAN cucoq kodok pisang a.k.a jemput2 pisang ok.. zaza dah gantikan pisang to betik.. so namanya sekarang, Jemput-jemput Betik.. nih resepi MIL zaza.. bunyi macam pelik kan.. tapi bila dah buat mmg sodap.. berulang kami sekeluarga makan.. guna betik yang tua mmg manis.. herm.. nk resepi..? jom salin..

Bahan-bahan:
½ biji betik tua (betik tua lagi manis) – bersihkan dan dilenyek
4-5 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Tepung Gandum
Air Panas ¼ cawan
Air Suam ½ cawan
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:Masukan kesemua bahan sekaligus. Gaul dan pastikan tepung tidak terlalu lembik, kalu lembik tambah tepung. Panaskan minyak, bulatkan adunan dan goreng.. nak lagi cantik leh bulatkan guna sudu or sudip kayu (kecil).. zaza guna tangan ajer.. tu pasal ader yang kecik besar tu.. janji masuk dalam mulut.. hehehe.. siap.. hidangkan panas-panas bersama kopi ‘O’.. memang umphhh!!


Petua:
1. Boleh juga letakkan marjerin sedikit utk merangupkan adunan.
2. Tepung jangan biar lembik, nanti ‘makan minyak’, mmg tak sedap time makan.. huhuhu.. Selamat mencuba!

2 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

wah,ni first time dengar.besok2 boleh la try.kt SL ni byk betik.nyam!nyam!

zaza@mamaHanin said...

mmg best anis.. try laa.. nak bagi gebu dan cucur membolat elok, blend betik tu..
biasa makan x kari ayam dengan betik?

Related Posts with Thumbnails