salam...
kali nih nak tayang menu request dari my hubby.. dah beberapa hari mintak buatkan tp asyik tergendala ajer dek kerana tak cukup bahan dlm esbok ku itew.. so, semalam da pesan siap2 ngan cik abang soh carik bahan2 kalu nak soh zaza watkan..
balik ajer umah jam 5.30 petang, aper lagik.. memproses la sengsorang kat dapor kecilku.. amboiii.. lama pulak rasanya kali nih masak semata2 nk kasi beras betul2 lembut dan gebu..
alhamdulillah.. sempat jer kami berbuka dengan menu nih.. cuma panas tu toksah kata la kan.. baru tutup api, masukkan dalam mangkuk.. masukkan pula ke dalam mulut.. hehehe... haa.. berapi ko...
bubur nih zaza makan bersama telur masin dan bilis goreng dengan tempe.. bilis dan tempe tu zaza buat sambal kering.. gantikan kicap cili.. sesekali tukar selera.. memang jalannnnnn.. alhamdulillah...
resepi xyah attach la ek.. sonang baitu ajer.. rebus beras sehingga lembut dengan chicken stok dan sup bunjut (kalu xder boleh gantikan dengan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, lada biji dan halba/sikit ajer).. masukkan ajer bahan2 lain yang anda sukai spt daging, carrot, ubi kentang dan lain.. bila da siap, buleh dihidangkan mengikut selera masing2.. senang jerr.. :)
nota: kredit to blog kak ummi kuantan yer.. sbb zaza amik petua2 nih dari dia.. tenkiu sista!
3 comments:
em... sungguh menyelerakan...
Sedapnye bubur nasi makan dengan telur masin. kite ni teringn nk buat telur masin guna telur ayam tp dah dua tahun tunda. kikiki... tah bila nak buat :)
10..
tenkiu.. cuber laa.. pasti nak lagi.. hik3..
ijan..
mmg sodap.. nmpak cam biasa jer.. tp rasa manis daging, ayam dan sayur.. nih pestime zaza makan bubur nasik ngan telur asin.. sedap ghupanya.. :)
mak aii ijan.. 2 tahun bertangguh.. hehe.. nih kompom jadik wat kalu masuk tahun ke-3.. heheh
Post a Comment