"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Tuesday, August 11, 2009

TERIMA KASIH

Terima Kasih.. Thank you..
Sama makna… senang utk menyebut tapi amat ramai yg lupa dan berat utk ucapkannya..
Itulah yg terjadi pada kebanyakkan penduduk Malaysia.. susah sgt ker nk ucap terima kasih..?? malu ker nak ucap terima kasih kat mak dan bapak?? Or malas nk ucap thank you pada cikgu or ustaz/ah?? Ermm…
Bagi mH semua org nak diri dihargai, rite? So sblm kita nk org menghargai kita, apa kata kita menghargai org dulu.. hanya dengan ucapan TERIMA KASIH.. mudah jer kan?
Alhamdulillah.. bibir mH mudah utk melafazkan “kata keramat” tu pada sesiapa yg membantu mH.. walaupun pada makcik cleaner yg everyday datang buang sampah dan cuci tandas di bilik kerja mH.. kekadang rasa “jahat” plak kalu tak ucapkan penghargaan tu pada org yg dah menolong kita kan?

Masa mH baru kawen dulu, tinggal sekejap di rumah mertua.. pernah sekali time angkat baju kat jemuran, mH angkat la sekali baju MIL kat ampaian tu.. bila bawak masuk MIL ucap terima kasih.. terdetik dalam hati kecil nih. “eishh.. takder benda besar pun yang aku buat, hanya tolong mengangkat baju ja nih (kebetulan duk angkat baju, apa salahnya angkat baju dia sekali kan??).. erm.. ghupa2nya, besaq bagi my MIL kalu org tlg dia.. apatah lagi dia dah tak larat sgt sekarang nih.. lagipun dalam family hub mmg diajar cenggitu… kalu anak tolong mak, ucaplah terima kasih, begitu la sebaliknya.. so.. BUDAYA ucap TERIMA KASIH dah TERBIASA di bibir mereka.. alhamdulillah.. lepas tu mH pun terikut jugak sket2 ngan perkara baik tu.. (yang elok.. apa salahnya kalu diikut, kan?)
Soo.. saranan mH laa.. jgn la duk jadi BERATTT MULUT seolah2 ader ketui batu dalam mulut, sampai nk ucap “thanks” pun susahh.. pakat2 la muhasabah diri.. kalu rasa tak ajaq diri utk berbuat begitu, cepat2 la berubah.. TU PUN KALU NK ORG MENGHARGAI KITAAA.. wallahu’alam…

2 comments:

ibu_arifa said...

terima kasih zaza!! singgah blog dan drop komen kat n3 saya tadi..

saya sokong bab mengucap "terima kasih" nih..setujuuuu!!..

zaza@mamaHanin said...

sesama min..
tenkiu atas sokongan padu.. :P

Related Posts with Thumbnails