"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Tuesday, August 4, 2009

BUBUR AYAM

buburrr ayammm.. buburr ayamm McD...bla..bla..bla...
nih la jadiknya bila TERRRtinggal keseorangan... tak dak plak idea nak masak mender masa en hubby takder.. masak bebanyak pun mH sorang jer yg nk ngadap... hermm.. selak resepi2 bloggers yg mH salin.. haaaa... terjumpa resepi 2 in 1... (2 in 1 = 1 menu>>mH dan Hanin leh ngadapp...) hehehe.. aper lagikk.. projekkk onnnn... okey.. nih resepi yg mH skodeng dari dapur k.hana Jepun yang mana dah berbolan-bolan disalin tapi sekalik pun takk terbuatt lagikk.. so kali nih mH nk umumkan dengannn jayanyaaa bubur ayam nih menjadikkk dan sodappp ketika dimakan.. tak cayerr cuberr arr.. k.hana.. mohon nk c&p ajer yerrr.. maleh nk menaip semula.. (aper nk jadikk la aku nih.. maleh sajaa)

Bahan-bahan :
1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia di ketuk / titik - mH rincik halus mcm dlm bubur ayam McD tu
2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam - mH guna 3-4 ketul ayam jer
sedikit garam
1 liter air
* GARNISH *
lada merah - xletak
daun bawang n daun sup
sedikit mninyak bijan - x letak
* AKSESORI TAMBAHAN *
ikan bilis n kacang digoreng
lada jeruk - xletak
telur masin - xletak


Cara-cara:
Rebus ayam hingga empuk.

Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap....

No comments:

Related Posts with Thumbnails