"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Wednesday, April 29, 2009

Roti Gulung Sosej


resepi nih rata2 dapur yg mH terjah mmg dah buat pown.. senang baituuu.. pejam mata pown leh buat.. kalu tak caya try la..hehehe.. sebarang kecederaan tanggung sendirik.. k..resepi nih mH dapat dari dapur kak ummi.. satunya pasai kak ummi nih resepi dia semuanya simple..dan menjadik..kalu korang try tak jadik tu mmg ader masalah ngan tangan korang.. lebih baik tak payah wat dah pasnih..kuakuakua... hb punya lah suka nih.. sampai nk jimat sosej tu mH potong 2-- even sket, tp tetap rasa u... ok2..jom salin resepi yang mudah bangett nih...
Bahan-bahan:
  • 5 keping roti gardenia (dibuang kulit tepi, xmo buang pon tak pe)
  • 5 batang sosej daging/ ayam (direbus dahulu)
  • 2 sudu besar tepung gandum+ air sikit
  • 1/2 cawan serbuk roti
  • 1 biji telur - dipukul sikit
  • minyak untuk menggoreng
  • sos - utk hiasan
  • mayonis - utk hiasan

Cara-cara:

  • Tekan roti dengan penggelek, biar roti agak nipis sedikit.
  • Letakkan sosej yang telah direbuh tadi dihujung roti, gulung biar padat sedikit.
  • Sapukan tepung gandum dihujung roti yang digulung tadi.
  • Celupkan ke dalam telur
  • Golekkan pula di atas serbuk roti
  • Goreng di dalam minyak yang penuh
  • Angkat dan hiaskan dengan sos cili dan mayonis (mH paipkan sos dan mayonis biar nmpak menarik, bebudak pun jadi berselera nk makan)

**pstt**: mH ader try gak alternatif sendirik letak jagung dalan tin sikit sebelum gulung sosej tuh..sodappp gaks.. bila makan rasa manis2 jagung sket...

mH dah turunkan resepi nih pada teman ofis mH, mmg menajdi kegemaran anak2nya pown.. hehe..cuba lah!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails