"Mereka Yang Bersifat Pertengahan Dalam Semua Hal Tidak Akan Menjadi Miskin" - Saidina Ali

Tuesday, September 28, 2010

*Roti Burger Poket*


salam...

eish.. pestime wat roti cengginih... masa jejalan kat umah Ijan Blogresepi nampak dia wat Roti Burger Poket nih.. maklumlah, makyung g jejalan kat obersea sana time tengah posa 6, kecur jer air liur nih nengoknyer.. balik dari opis petang tu jugak zaza g carik roti burger.. bahan2 yang lain sume dah ader dalam dapur kecilku.. huhuhu.. sungguh teruja!

senanggggg sangattt3x...

sapa xcuba rugi.. sebab bukan senang ajer tp sodap jugee.. en hubby macam pelik jer masa tgk zaza hidangkan dalam pinggan, maklumlah.. tak pernah tgk jual dikedai.. tetiba bini balik masak gitu ghupa.. hehehe.. tapi habis tetap habis taw!.. uhukkk..uhukk.. uhukk... jom tengok resepi... ntah lah resepi asal dari sapa.. tp zaza dapat dari blog mummy comel Ijan tu ha.. katanya kat blog Kak Nor, CMG dan Mama Gerau pun ada.. :)

Resipi : Roti Burger Poket
(resepi kopipes dari blog Ijan yer.. halal yer Ijan.. ngeee :P)

Bahan:

Roti beger (zaza guna 2 biji ajer, bila dibelah dpt 8 bhgian)
Sardin satu tin kecil
Bawang merah satu labu (dimayang)
Cili hidup merah sebiji (hiris nipis)
lada hitam serbuk (yang kasar-kasar tu…)
mayonis sikit
3 biji telur dipukul
minyak untuk menumis

Cara buat inti:

1. tumis sardin yang telah dilenyek, bawang dan cili dengan lada hitam serbuk
2. bila dah sejuk lumur dengan mayonis…
3. Roti beger dibelah dua (zaza belah 4) …bior jadi tiga segi gitew.
4. Buat kocek tengah-tengah (zaza belah 2 tingkat, maklumla.. nak rasa inti lebih) , masukkan intinya…
5. Last sekali, celup hujung poket yang terbukak tu dengan telur dan tekapkan dekat kuali yang telah diletak sedikit minyak…
6. celup ujung je dengan telur dan goreng pun tekan-tekan sikit jer kat kuali supaya tak serap minyak…(kata Ijan, kak gerau guna penyepit makanan untuk sepit roti tu dan terus goreng satu-satu guna penyepit tu…bila dah tertutup poket boleh angkat..

Monday, September 27, 2010

*Kek Coklat Kukus*

Salam..

ini projek ujung minggu baru2 nih.. bangun pagi ajer tekak terasa nk makan kek coklat.. aritu dah skodeng kat dapur k.ummi kuantan dan CMG, tapi kek coklat tu masih blom bley dilaksanakan sbb xcukup bahannya.. so zaza bukak la ‘kitab resepi’ yang zaza salin dari MyR dan otai2 lain.. and.. zaza jumpa laaa rsepi yang veryyyyy the simpleeeee one and niceeeee.. semua bahan2 ader dlm stok.. apa lagi.. proses jer laaa…


Bahan2: (anggaran 10 orang makan)

Bahan A

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil Soda bikarbonat

Bahan B
1 cawan minyak masak
1 cawan gula – zaza letak ½ cawan ajer..
2 biji telur – zaza guna telur gred B, so zaza masukkan 3 biji
(petua buat kek kena guna telur ayam gred A yg mempunyai
kandungan air yang tinggi)
Sedikit esen vanilla

Bahan C
1 cawan susu pekat
1 cawan air masak

Cara2:

1. Panaskan pengukus.
2. Ayak bahan A.
3. Blender Bahan B.
4. Satukan Bahan A dan B ke dalam Bahan C. Kemudian kacau sebati.
5. Masukkan ke dalam Loyang kek dan kukus selama 1-2 jam.
(pengukus zaza 1jam 15 minit ajer).
6. Haaa.. apa tunggu lagi.. sejukkan dan potong lah utk dingappp… ehehehe.. senang kan??

Sebenarnya resepi nih dari somebody kat MyR.. unfortunately zaza lupa nak salin siapa penyumbang sebenar resepi nih.. salin resepinyer ajer.. huhuhu.. ampun yerrr... btw.. hanya Allah saja yang dapat membalas budi sbb sudi berkongsi resepi yang sangat mudah dan sedap nih! Semoga perkongsian demi perkongsian membuahkan pahala untuk beliau.. ameenn.. :)
psstt: taw tak naper zaza pilih resepi nih.. sbb bahan2 nya main sukatan cawan dan blender ajer.. tak payah nk bukak alat2 bakingku itew.. then kaup dan gaul ajer.. kukus.. fuhhh! sambil menunggu kek nih masak sempat ajer zaza menyapu dan mengemop lantai umah taw! hik3.. :p
hasilnya??? kek nih nak lembap sket2.. boleh laa.. kalu ader sesapa yang pandai otter2 resepi nih jadi kek lembap or maybe leh letak topping musti lagiiiiiiii sedapppppp.. kan?

*Sizzling Mee*

salam di pagi Senin yah...

ehemm.. nih nk kongsi resepi barat yang diMelayukan.. hehehe...
ceduk dari dapur k.Nor kat Ganu sana... aduhaii.. xpernah wat.. pestime wat, mmg sedapp la k.Nor.. before zaza ader salin resepi nih dari dapur kak Hana kat Jepun sana, tapi dan bertangguh2 tak terbuat.. itu hari buntu nak balik masak untuk berbuka zaza skodeng kat dapur kak Nor, tgk bahan2 tu ader yang ada.. ada yang tak ada.. herm.. belasah ajer la.. bak kata K.Nor.. KITA YANG BUAT DIA.. kan akak kan..kan..kan... ? soo.. jom layan resepi k.Nor yang best nih! kopipes yer kak.. maleh nk menyalin.. :)

SIZZLING YEE MEE by Lilydvalley MyR

bahan:
2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ zaza guna 1 bungkus Maggie segera
5 ulas bawang putih ~ zaza guna 2 ulas ajer..
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4 ~ xletak... xder dlm stok!
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa 1 sudu besar cili mesin ~ yg ni K.Nor sj tambah, biasa la anak tekak melayu (zaza letak 2 sudu)
3 biji cili kering- potong 2 ~ xletak jugak!
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat ~ nggak ader stoknya!
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
gula n 2sb air asam jawa (yang nih zaza tambah sendirik)
zaza tambah fishcake, lobak merah dan sayur sawi jugee..
Beberapa titik Minyak bijan - xletak!
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara2:

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3. Masukkan 2 cawan air.Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat.
4. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
5. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
6. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
7. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.. (kalu makan time panas2 lagi terangkat taw!)





selamat mencuba!

Friday, September 24, 2010

Bihun Singapore

alahai kawan-kawan.. nak makan bihun singapore? xpayah nak terbang sampai sana yer.. kat mesia pun banyak.. lagi sodap agaknya dari resepi deorang di sana.. hik3.. xderlah.. kalu dari Singapore sendirik, tentu ada special recipe yang membuatkan 'Bihun Singapore' tu laris di Malaysia.. :)

nih N3 yang dah basi yer.. zaza buat masa raya ke-4 lalu kalu xsalah.. meraikan saudara sebelah suami.. buat ringkas2 ajer.. makyung dah tak larat.. huhuhu.. very simple dimple menu.. habissshhhh... alhamdulillah...

Bahan-bahan:

2 bungkus mee hoon – direndam sekejap sampai lembut
1 biji bawang besar – dipotong dadu
Minyak untuk menumis
1 Batang lobak merah - dipotong memanjang
Sedikit Daun Sup (untuk hiasan)
4-5 sb sos tiram

Bahan A
Serbuk lada hitam (kasar)
Isi Daging / ayam
Fish Ball / Fish Cake
1 biji tomato – dibelah 6
Garam dan Gula secukup rasa

Bahan Mesin:
3-4 batang cili padi (mengikut selera masing2)
2 ulas bawang putih
2 sb bawang goreng (untuk mewangikan masakan)
½ cm belacan (mengikut selera, xnak letak pun xpa)
½ cawan air

Cara-cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, kemudian tumis bawang besar.
2. Masukkan bahan mesin dan goreng dengan api sederhana.
3. Setelah mendidih, masukkan Sos tiram. Jika agak pekat boleh tambah sedikit air.
4. Tunggu mendidih sekejap, kemudian masukkan bahan A. Masak dengan api sederhana.
5. Apabila ayam/daging telah lembut dan empuk, masukkan pula bihun dan lobak merah. Kacau sampai bihun masak dan lembut.
6. Angkat dan hiaskan dengan potongan daun sup. Sedia untuk dihidangkan. Boleh jugak dimakan bersama sambal kicap.

Thursday, September 23, 2010

*Spicy Hot Dog*

salam...

lama terpaksa menyepi.. dek kesibukan menyambut aidilfitri di rumah dan di ofis.. tak terkata lagi dah melantak musim raya nih.. jarum penimbang duk pusing sebelah kanan ajer.. xmo nak pusing sebelah kiri lagi dah.. huhuhu.. siap badan la g check-up kat klinik nanti... mau taknya.. da dekat 2 kg naik nih.. adusss...

walaupun pemberat merajuk xmo 'u-turn'.. agenda kat dapur harus diteruskan jugak.. kali nih wat menu ringkas.. xtahulah pulak berapa kalorinya.. yang penting perut mr hubby dan anak berlapik.. hikhikhik...

sonang baitu sgt2.. semua beli yang sedia untuk dimasak.. daging hotdog zaza masak ikut selera hubby yang mmg sukakan pedas.. so selain letak perasa maggie,zaza letak lada n oregano sket.. kasi bau menyentap gitu.. then makan bersama salad, tomato, bawang dan kubis (yang comel2 tu, xtahu nama apa). paipkan sos dan mayonis mengikut selera.. daaa siappp... sedia untuk dinikmati.. :)

psstt: kalu buat sendirik, lebih untung dari beli kat kedai haa.. selain boleh ikut selera tekak sendiri, da jimat banyak taw.. kalu beli kat burger stall maunya RM3.00 nih..

Wednesday, September 15, 2010

Salam Aidil Fitri

salam..

zaza dan keluarga mengucapkan Selamat hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin buat teman2 seperjuangan.. teman sekerja.. teman2 blogger dan teman2 yang mengenali diri kami..

Ucapan lambat dipublished atas masalah teknikal.. huhuhuhu.. namun Syawal kan sebulan.. bersama lah kita raikannya dengan penuh rasa kesyukuran..

terima kasih buat sanak saudara, teman2 yang sudi berkunjung ke teratak kecil kami di Kepala Batas, Pulau Pinang.. mohon maaf di atas segala kekurangan dalam merai kalian.. terbatas dengan title 'mak buyung'.. hehe.. :)

sesapa yang belum ziarah menziarahi, sudi2kanlah berkunjung ke rumah kami... mengeratkan lagi silaturrahim yang terbina.. :)

Tuesday, September 7, 2010

Nasi Daging Imaan

Salam..

wahhh.. dah dekat seminggu terdiam kerana gara2 en Nikon wat hal.. huhuhu.. xpa..xpa.. kampoi balik hat mana sempat..

jom layan Nasi Daging Imaan..

~maaf yer, gambo blur2 sket, En Nikon sakit tenat dah~

haa.. saipa jadi Imaan tuh.. isk3.. suspen ajer.. sebab zaza pakai perencah nasi daging cap Imaan.. sedap.. memang puas hati.. ikut ajer arahan kat belakang paket tuh.. sonang sgt.. tapi nk nasi lagi sedap, zaza ikut petua MIL, dia kata beras kena toskan sampai betul2 kering, baru nasi jadi ringan dan xkembang.. then zaza otter sket, tambah sos tomato dan susu cair dalam 3/4 cawan.. hermh.. licin...

Di samping nasi daging nih, zaza wat air asam Tok Nab.. sapa Tok Nab tu.. of coz la my MIL.. air asam dia mmg best.. potong2 ajer cili padi dan cili merah then campur sos tomato, sos cili, belacan and perahan asam limau or asam jawa.. mmg best.. nak2 pulak letak bawang n tomato banyak2.. fuhhh!

and finally, served it with salad and kentang.. kentang zaza goreng with lada kasar and serbuk oregano.. memang layann la.. simple but nice!

Wednesday, September 1, 2010

Happy Birthday Sweet 2..

1.9.2010 genab la hari jadi hanin yang ke-2 (menurut kiraan tahun masihi).. kalu tahun hijrah Hanin dah pun masuk 2 tahun mcm coretan zaza yang lalu..

Macam biasa.. buat anakanda montel mama sorang nih.. doa mama dan baba agar Hanin dapat menjadi anak yang solehah dan taat pada perintah Allah dan taat ibu bapa.. Menjadi penyeri hidup mama dan baba, dimurahkan rezki selalu.. muahhhsss..

**tak lama lagi Hanin dah nak jadi kakak, jadi kena selalu dengar cakap mama tau.. jgn nakal2.. jgn kuat nangis kalu mama lambat buatkan susu k.. hehehe..

"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri (pasangan) dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa.

ameennn...

Nota: Happy Birthday jugak untuk anakanda Mikael (putera sulong Ijan).. birthdate Mikael dan Hanin sama, cuma beza tahun ajer.. :)
Related Posts with Thumbnails