salam semua..
rindunyaa kat blog sendiri.. apakan daya, tak sempat betul nk update.. bertugas kat luar kolej.. huhuhu.. made by mr hubby.. kunun nak diet laa makan vege.. tapi tgk la.. mayo pun melaut tu.. hehehe.. layan jer ekk.
Tuesday, November 17, 2009
island Vege
Friday, November 6, 2009
Hanin's 1st Time At Playground
aderrr la 5-6 jenis binatang kat sini.. hanin pun jadi terujaa la sekejap
tgk rabbit, deer, bird, eagle etc..
sepoiii jer hanin nih.. time2 cengginih la dia nak titunn.. aduii laa...tangkap gambo pun dah takmo senyumm.. zaza bagi dia naik buaian dia syok pulak.. sampai takmo turun.. nanti kita dtg lagi ye syg... muahh..
Kerabu Perut
Sambal Petai Udang dan Terung
salam...
ughhh.. ada sesapa yang minat petai ka?? pasti ramai kat luar sana tak berapa nk minat makan petai.. haa.. zaza nih takder la minat sgt nk makan petai, dek kerana baunya tu jadi tak berapa nk berkenan.. bila dah kawen.. mr hubby lak mmg minat sgt makan nasi berulamkan petai.. atau peberet dia sambal petai.. tak kira la, campur udang ker, sotong ker or ikan bilis.. bila duk masak kat mr hub, zaza pun dah blajar2 makan nampaknya.. tapi tak pulun sgt laa.. hehe..
resepi kali nih zaza masak petai ngan udang campur terung.. petua MIL zaza, kalu tak mau petai berbau kuat masukkan terung dalam sambal tu.. siapa yg minat petai mmg tau la kan.. pas makan petai 'urin' bau mcm mana.. hahaha.. ok.. nih petua MIL, kalu 'membuang' yang 'kecil' tu mmg takder 'semerbak' sgt la.. coba.. pasti tau!
ok.. kalu u all kalau nak tahu khasiatnya petai (petei) sila klik sini.
ermm.. jom salin resepi lak.. resepi zaza mcm biasa la..
bahan2:
1 biji terung - dipotong kecil
100g udang
2 papan petai - dipotong kecil
2 keping asam gelugor
3/4 cawan air
garam secukup rasa
2 keping gula melaka
minyak utk menumis
bahan kisar:
20 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2cm belacan
2 sb bawang goreng
cara2:
1. panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, kacau sehingga pecah minyak
2. masukkan asam gelugor, tggu sampai mendidih. masukkan pula gula melaka.
3. apabila sambal agak kering masukkan air sedikit demi sedikit. masukkan petai, kemudian udang. bila kuah agak pekat masukkan terung. (kalu terung agak muda, masukkan terung dulu sblm udang).
4. apabila mendidih tutup api, siap utk dihidangkan.
Tuesday, November 3, 2009
DAGING SRI MANGGIS
salam semua..
kali nih nk tayang resepi en hubby yang ke-sekian kalinya (macam la banyak kan?.. hehehe)..
dah makan separuh jalan baru teringat nk snap pic.. sian cik abg kita.. sori yer bang..
aritu, ntah apa angin la dia berminat nk masak.. siap tanya g..
hub: "yang.. nak dak abang masakkan resepi special guna daging?.."
zaza: "eish, betoi ka abg nih.. nk masak ka nih.. heee...suke3x...
hub: "haa.. satg rendam daging tu, nnt abg masak..."
semerbak jaa sepanjang en hub menguruskan 'resepi' dia tu, dan zaza... lipat kain sambil TENGOK TV.. hahaha.. patut dak???
ermm.. bukan setakat daging, siap wat sup sayur utk hanin.. emh..emh..emh.. rajin betui cik abg kite nih..
dah siap hidang, zaza tnya laa nama resepi tu apa.. en hub kata DAGING SRI MANGGIS..
konfius laa.. saipa letak 'MANGGIS' dalam nama resepi tu sdgkan mana ada guna MANGGIS pun.. ghupa2nya en hub sndiri tak taw nama masakan tu, tapi dia biasa tgk MIL masak.. simple jer.. jadi memandangkan en hub asal dari kampung Permatang Manggis, so dia letak laa nama DAGING SRI MANGGIS.. (sempena nama kampung ghupanya.. hebat..hebatttt... hehehe...)
jom tgk resepi dia..
Bahan2:
250g daging dipotong kecil
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
sos cili
sos tomato (sikit jer)
garam
3 sudu besar minyak (utk menggoreng)
cara2:
1. panaskan minyak, dan goreng daging tadi dengan api yg perlahan. (tutup periuk seketika)
2. bila daging dah agak empuk, ,masukkan sos cili dan sos tomato. kacau sebentar.
3. masukkan bawang dan sedikit air. perasakan dgn garam.
4. goreng lagi hingga agak kering.
5. siap utk dihidangkan...
POSTO..POSTO...!!
haaa.. baca betul2 dari sapa tu??.. pengirim dia tu??
haaa.. ada yang tak kenai lagi kaa?? eish3x.. dah masuk TV tau chef kita nih.. haaa.. hampa jgn wat lece na... hehe.. aduhai kak liza cayang.. tunggu buku nih mcm tunggu kekasih taw! ahaks..! mana taknya, duk 'geraammmm' jer tgk kak Ummi Kuantan duk 'menerai' (try yer) resepi2 dari buku kak liza.. tak caya tgk sini.. dah tu resepi kak liza ada jugak dah sampai kat jepun nu haa.. kat dapur kak hana.. adui mak.. 'ngidam' betui nak try pelbagai masakan kak liza.. dah dapat tu haaa... jenuh nk masak la pulak.. kekeke.. pasang la haku pasnih.. 1 buku didatangkan dengan 23 resepi simple dan istimewa. zaza order semua buku2 kak liza (10 buah).. korang tolong calculate jap.. ader brapa resepi kesemuanya?? haaa.. 230 resepi.. 1 tahun ada 365 hari.. tu dah kira boleh hari2 masak 1 menu.. huiyoo.. buleh jadi cheff ar pasnih.. wakakaka...
dah..dah..dah.. jadi arr sket2 duk brangan sesorang.. jom tgk pic kat bawah lak.. zaza nk tayang apa yg kak liza attach bersama buku pesanan zaza..
psst: kepada korang yang macam zaza baru nk belajo2 masak nih boleh la meng'order' dengan kak liza.. sekali tgk jer resepi2 tu, mmg nk try.. haaaa.. jgn tak taw, kwn2 zaza dah ada yg nk oder tau! cepat3x.. toksah buang masa.. :)